De moederwond: onzichtbare patronen die jouw leven bepalen

Gepubliceerd op 25 november 2024 om 14:11

Afgelopen vrijdag mocht ik weer assisteren bij een retraitedag van Debbie Bernasco. Net als in mijn eigen praktijk wordt er in een veilige en liefdevolle setting aan diepe thema's gewerkt. Ik voel me altijd enorm dankbaar dat ik een bijdrage mag leveren aan iemands proces met een stuk veiligheid en verbinding. Het thema was deze keer de moederwond.


Op Instagram vertelde ik hierover en deed een poll om na te gaan of mijn volgers weten wat de moederwond is. Er werd veel op gereageerd met de vraag naar meer uitleg. Daarom hier deze blog en mocht je het liever willen beluisteren, dan kan dat ook in de podcast die ik opgenomen heb.  


Wat is de moederwond?

Je moeder is je eerste verbinding met de wereld. Een veilige relatie met haar vormt de basis voor jouw groei en ontwikkeling. Maar wat als je moeder emotioneel afwezig of niet beschikbaar was? Dan ontstaat er een diepe, onzichtbare wond: de moederwond.

Bij een moederwond ontbreekt het aan veiligheid en liefde op fundamenteel niveau. Je basisbehoeften als kind werden niet vervuld, waardoor je het gevoel kreeg niet gezien of veilig te zijn. Dit kan zich doorzetten in patronen die je in je volwassen leven blijven beïnvloeden.

Oorzaken van emotionele afwezigheid

Je moeder heeft je misschien niet kunnen geven wat je nodig had. Dit kan allerlei oorzaken hebben, zoals:

  • Ziekte of depressieve gevoelens.
  • Een narcistische partner die veel energie opslokte.
  • Gebrek aan eigen voorbeelden van liefde en veiligheid
  • Alleenstaand ouderschap of financiële problemen.
  • Zorgen voor andere familieleden of kinderen.
  • Verslavingsproblematiek.
  • Niet verwerken van eigen pijn en trauma’s.

Als kind ben je volledig afhankelijk van je moeder. Wanneer ze emotioneel niet beschikbaar is, krijg je niet wat je nodig hebt, zoals liefde, troost, geborgenheid. Dat voelt dan heel onveilig en angstig. Die onveiligheid neem je vaak mee, omdat je moeder symbool staat voor je vermogen om verbindingen aan te gaan.

De impact op je volwassen leven zie je terug in patronen

Veilig verbinden leer je van je moeder. Als zij emotioneel bereikbaar is, leer je dat je kunt uitreiken en dat er een liefdevolle reactie volgt. Maar als dit uitblijft, stop je met uitreiken. Dit kan gevolgen hebben die zich later in je leven tonen, zoals:

  • Pleasen en een 'braaf meisje' zijn.
  • Moeite met grenzen aangeven en een laag zelfvertrouwen.
  • Het zoeken naar bevestiging in de buitenwereld.
  • Jezelf wegcijferen en zorgen voor anderen ten koste van jezelf.
  • Negatieve gedachten over jezelf en een laag zelfbeeld. 

Deze patronen zijn overlevingsmechanismen die ooit nodig waren, maar die nu belemmerend werken. Je zet ze onbewust in om gezien te worden en wel de liefde en goedkeuring te ontvangen die je zo graag van je moeder had willen krijgen.
Ze kunnen leiden tot verlatingsangst, ongezonde relaties (met anderen of met eten), of het gevoel dat je vastzit in je leven.

Hoe herken je de moederwond?

Misschien herken je de volgende signalen:

  • Je blijft hangen in ongezonde relaties.
  • Je laat anderen over je grenzen gaan.
  • Je voelt je klein of denkt dat je niet goed genoeg bent.
  • Je gedrag voelt alsof het tegen je werkt, maar je weet niet hoe je het kunt veranderen.

Deze patronen hebben vaak hun oorsprong in je jonge jaren, maar dat betekent niet dat je er voor altijd aan vastzit.


"De moederwond is geen verwijt aan je moeder, maar
een uitnodiging om jezelf te helen en te geven
wat je altijd hebt gemist."


Hoe heel je de moederwond? 

Het verlangen om alsnog te krijgen wat je als kind miste, richt je misschien nog steeds op je moeder. Maar de kans is groot dat ze je dat niet kan geven. Het is een pijnlijk, maar bevrijdend inzicht dat je de dynamiek kunt veranderen – zonder dat je moeder actief hoeft mee te doen. 

Drie stappen naar heling:

  1. Erken je pijn
    Het is niet nodig om je moeder te veroordelen, maar het is wél belangrijk om jouw eigen pijn serieus te nemen. Loyaliteit naar je moeder hoeft niet in de weg te staan van het voelen en verwerken van je eigen gemis.

  2. Laat je emoties toe
    Je kunt je pijn niet helen door het alleen met je hoofd te begrijpen. Het gaat om voelen. Durf ruimte te maken voor de emoties die in jouw lichaam liggen opgeslagen, zodat ze eindelijk erkend kunnen worden. Dan vormen ze ook niet langer een blokkade en gaat het weer stromen in jouw leven.

  3. Geef jezelf wat je hebt gemist
    De liefde en veiligheid die je als kind niet kreeg, kun je jezelf nu alsnog geven. Dit is geen snelle oplossing, maar een proces waarin je stap voor stap oude patronen doorbreekt en ruimte maakt voor nieuwe verbindingen.

Een pad naar vrijheid

Door naar de kern te gaan en je moederwond te helen, kun je een diepgaande transformatie in gang zetten. Je kunt leren om vrijer en liefdevoller te leven, zonder vast te zitten in oude patronen.

Wil je hier mee aan de slag? In mijn trajecten help ik je om te voelen, los te laten en nieuwe wegen te bewandelen. Samen werken we aan een stevig fundament van veiligheid en verbinding, zodat jij voluit kunt leven.

Laten we kennismaken!


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.