"Dat gaat me nooit lukken."
"Zie je wel, niemand zit er op je te wachten."
"Straks hebben we helemaal geen inkomen meer."
Zo maar wat van die gedachtes die een tijdlang door mijn hoofd gingen. En die me ook heel goed uit mijn slaap konden houden.
Ik kon er soms helemaal in verdwijnen en dan reageerde mijn lijf daar ook op, met spanningen, soms tot hartkloppingen aan toe. Allemaal angst natuurlijk en niet helpende gedachtes. Maar ze waren er wel en haalden me uit mijn rustige staat van zijn. Want op die momenten verdween ik in toen-en-daar en was ik niet meer in het nu. Dan leefde ik in mijn hoofd in situaties die hoorden bij oude pijn of wat mogelijk zou kunnen gebeuren. Maar wat natuurlijk niet de waarheid hoefde te zijn en ook niet paste bij de werkelijkheid op dat moment. Dat ik veilig was, dat er niks aan de hand was. Alleen had ik mijn systeem dat nog mee te geven.
Waarom in het NU leven zo belangrijk is
Ik weet dat ik hier niet de enige in ben. Veel mensen leven vooral in het verleden of de toekomst. Misschien herken je het wel: je blijft hangen in oude pijn, spijt of ‘had ik maar’-gedachten. Of je bent continu bezig met wat er nog moet gebeuren, wat alleen maar stress en onrust veroorzaakt. Maar het enige moment dat echt bestaat, is het NU. Hier en nu ben je veilig. Hier en nu kun je ontspannen en tot rust komen. Je zenuwstelsel kalmeert als je in het moment bent, wat helpt om stress te verminderen en je veerkracht te vergroten.
Het concept van de Window of Tolerance (Dan Siegel) helpt ons te begrijpen waarom. Wanneer je in het nu leeft, blijf je binnen jouw tolerantievenster: de optimale staat waarin je helder kunt denken, je veilig voelt en goed kunt reageren op situaties. Verlaat je het nu, dan schiet je sneller in stress (hyperarousal) of juist een afgesloten toestand (hypoarousal). De Polyvagaaltheorie van Stephen Porges laat zien dat wanneer je aanwezig bent in het moment, je in de ‘sociale betrokkenheidstoestand’ blijft. Dit is de staat waarin je zenuwstelsel ontspant en verbinding mogelijk is.
Maar hoe doe je dat, meer in het nu leven? Hier zijn 5 praktische tips:
1. Leg een hand op je hart
Een eenvoudige maar krachtige oefening is om een hand op je hart te leggen. Voel de warmte van je hand en adem diep in en uit. Dit helpt om verbinding te maken met jezelf en geeft een gevoel van rust en veiligheid. Deze aanraking activeert de nervus vagus, wat je zenuwstelsel kalmeert en vertrouwen geeft.
2. Gebruik je zintuigen
Je zintuigen helpen je direct in het hier en nu te komen. Kijk om je heen en benoem vijf dingen die je ziet, vier die je voelt, drie die je hoort, twee die je ruikt en één die je proeft. Deze oefening, ook bekend als de 5-4-3-2-1-methode, helpt om uit je hoofd te komen en in je lichaam te landen.

3. Voel de grond onder je voeten
Sta even stil en voel bewust hoe je voeten de grond raken. Dit helpt om letterlijk en figuurlijk steviger in het moment te staan. Dit is een grounding-techniek die vaak wordt aangeraden bij stress en angst.
4. Ademhaling als anker
Je ademhaling is altijd in het nu. Een eenvoudige oefening is de 4-7-8 ademhaling: adem vier tellen in, houd zeven tellen vast en adem acht tellen uit. Dit brengt je zenuwstelsel in een rustiger staat en helpt om aanwezig te blijven. Het kan ook al helpen om je eerst gewoon even bewust te worden van je ademhaling en je uitademing langer te maken dan je inademing.
5. Maak contact met een veilige hulpbron
Een hulpbron is iets wat jou een gevoel van veiligheid geeft. Wat je doet denken aan een plek van geborgenheid. Dit kan een fysieke plek zijn, een geur, een herinnering of een voorwerp dat je in je hand voelt. Volgens Traumanet kunnen hulpbronnen je helpen om in het hier en nu te blijven en stress te reguleren. Probeer eens een foto van een fijne plek te bekijken of een geur te ruiken die je ontspant.
Bewust leven voor meer rust en vertrouwen
Meer in het nu leven is een oefening, geen eindbestemming. Hoe vaker je het doet, hoe makkelijker het wordt. Door je bewust te zijn van het moment, ondersteun je je zenuwstelsel en creëer je meer rust en vertrouwen in je dagelijks leven. Probeer eens één van deze tips en ervaar wat het met je doet!