Want burn-out lijkt in het Westen een epidemie en komt in de Filipijnen nauwelijks voor
Hoe vaker ik in de Filipijnen ben geweest, hoe meer het me opvalt: mensen lijken daar minder gehaast, meer ontspannen. Er is geen constante druk om méér te moeten, sneller te gaan of perfect te presteren. Tijd wordt genomen, met elkaar, in het moment. Niemand lijkt zich zorgen te maken over of ze wel ‘goed genoeg’ zijn.
En toch… ondanks dat het leven daar niet altijd makkelijk is, hoor ik bijna niemand over burn-out. Terwijl hier in het Westen steeds meer mensen uitvallen door stress en overbelasting.
Hoe kan dat?
Zoals je wellicht weet (en anders weet je het nu), komt mijn man van de Filipijnen. Daardoor hebben we vaak gesprekken over hoe anders het daar werkt. Natuurlijk, niet alles is daar beter. Maar ik vind het wel intrigerend om die verschillen tegen het licht te houden. Familie en gemeenschap staan daar centraal. Kinderen groeien op in een warm netwerk van ouders, grootouders, ooms en tantes.
Er is altijd iemand die voor je zorgt. Sociale steun is vanzelfsprekend, prestatiedruk is minder groot. Ze zijn veel meer tevreden met wat ze hebben en leven een 'simple life', bij de dag.
Terwijl wij hier steeds harder rennen in een maatschappij die niet lijkt te pauzeren. Maar waar leidt dat ons naartoe?

Wat is burn-out? Wanneer ben je opgebrand?
Burn-out is niet ‘gewoon moe zijn’. Het is een diepgaand lichamelijk en mentaal uitgeput raken, vaak na langdurige stress. Je zenuwstelsel raakt overbelast en je lichaam trekt als het ware aan de noodrem.
Veelvoorkomende symptomen van burn-out zijn:
✔️ Extreme vermoeidheid, zelfs na voldoende slaap
✔️ Concentratieproblemen en vergeetachtigheid
✔️ Emotionele uitputting en snel geïrriteerd zijn
✔️ Fysieke klachten zoals hoofdpijn, spierpijn of darmproblemen
✔️ Gevoel van leegte of zinloosheid
Herkenbaar? Je bent niet de enige. Burn-out is een groeiend probleem in onze maatschappij.
Waarom raken we massaal opgebrand?
1. De maatschappij als collectief stresssysteem
Onze samenleving is gebouwd op presteren. Altijd maar doorgaan, alles perfect willen doen, steeds hogere doelen stellen. ‘Succes’ wordt vaak gemeten in werk, geld en prestaties. Maar tegen welke prijs?
We checken onze telefoon zodra we wakker worden, rennen van afspraak naar afspraak en vinden het normaal om constant ‘aan’ te staan. In veel gevallen wordt stress de standaard, totdat het lichaam gaat protesteren.
2. Burn-out begint in je lichaam – en soms al voor je geboorte
Burn-out is niet alleen een gevolg van te hard werken. Je zenuwstelsel speelt een cruciale rol. Als je jarenlang over je grenzen gaat, signalen van vermoeidheid negeert en emoties wegstopt, raakt je systeem overbelast.
Soms begint deze overbelasting al vroeg in het leven. Stressvolle situaties in de jeugd, een gebrek aan emotionele veiligheid, of zelfs stress tijdens de zwangerschap (wat jij als baby kunt voelen in de baarmoeder) kunnen invloed hebben op hoe je lichaam later met spanning omgaat.
Daarom raakt de ene persoon sneller opgebrand dan de andere. Ben je hoogsensitief of heel erg perfectionistisch? Dan is de kans ook groter dat je in een burn-out raakt.
Waarom praten alleen niet helpt bij stress en burn-out
Veel mensen denken dat praten over stress en burn-out de oplossing is. Begrip en inzicht zijn belangrijk, maar ze veranderen niet direct hoe je lichaam reageert op stress.
Burn-out zit namelijk niet alleen in je hoofd, maar vooral in je lichaam. Je zenuwstelsel blijft in overlevingsmodus hangen. Daarom is een lichaamsgerichte aanpak essentieel, zoals:
- Ontspanningsoefeningen en ademhalingstechnieken
- Diepgaand herstel door rust en beweging
- Leren luisteren naar je lichaam en grenzen stellen
Pas wanneer je lichaam zich veilig voelt en kan ontprikkelen, kun je écht herstellen.
Wat kunnen we leren van de Filipijnen?
Hoewel het leven in de Filipijnen zeker niet perfect is, kunnen we wél iets leren van de manier waarop ze omgaan met stress.
- Meer verbondenheid – Familie en gemeenschap spelen een grote rol in welzijn. Sociale steun helpt stress verminderen.
- Minder prestatiedruk – Geluk wordt niet alleen bepaald door succes of status. Er is meer tevredenheid met wat er is.
- Meer balans tussen werk en leven – Niet altijd maar ‘moeten’. Er is meer ruimte voor rust en ontspanning.
Hoe nu verder?
Als burn-out op de loer ligt of je al opgebrand bent, weet dan dat herstel mogelijk is. Maar dit begint met erkennen dat rust alleen niet genoeg is. Je lichaam en zenuwstelsel hebben ontprikkeling en herstel nodig.
In mijn nieuwste podcastaflevering duik ik dieper in de oorzaken van burn-out en wat écht helpt om te herstellen. Je vindt hem hiernaast!
Wat is jouw ervaring met stress en burn-out? Laat het me weten in de comments!
Reactie plaatsen
Reacties